Przepis na to cudo znalazłam w książce "Kuchnia podlaska" z serii Polska kuchnia regionalna.
Serniczki białoruskie zwane są też białostockimi, bo są tam popularne, ale przepis pochodzi z Kresów.
Serniczki białoruskie.
Składniki:
- 500 g twarogu
- 2 duże ziemniaki - 180 g
- 120 ml kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %
- 1 jajo
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- masło do smażenia
- cukier puder do posypania
Ugotowałam ziemniaki, odcedziłam je, przestudziłam i zmieliłam razem z twarogiem.
Dodałam do masy jajo, śmietanę, mąkę, cukier i sól i wyrobiłam na jednolitą masę.
Z masy lepiłam kulki, potem je spłaszczając aby placuszki miały ok. 1,5 cm grubości.
Smażyłam serniczki na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Na koniec posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis kuchni kresowej.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto |
2 komentarze
Bardzo ciekawy przepis,chyba go wypróbuje.dziękuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńedad
Warto wypróbować, są pyszne, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.