niedziela, 11 grudnia 2016

Sałatka ze szparagów, oliwek, rukoli po portugalsku

Mamy dzisiaj pyszną sałatkę, treściwą i pożywną.
Użyłam tutaj szparagów ze słoika, oliwek z nadzieniem piri - piri oraz czarnych a także rukoli mojej ulubionej kapusty i grzanek z kminkiem.
Całość wyszła znakomita i polecam gorąco.
Przepis pochodzi z ulotki Biedronki z kuchni portugalskiej.
Sałatka ze szparagów, oliwek, rukoli po portugalsku.


                Składniki:
  • 1 słoik zielonych szparagów 230 g
  • 6 oliwek zielonych nadziewanych piri - piri
  • 1/2 szklanki oliwek czarnych 
  • 4 jaja
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g rukoli
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • świeżo mielony pieprz
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól morska

Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, pokroiłam na ósemki.
Szparagi wyjęłam z zalewy a pomidorki pokroiłam na połówki.
Rukolę umyłam, osuszyłam i włożyłam do miski razem z oliwkami, pomidorkami, jajami i szparagami.
Jogurt wymieszałam z pieprzem i solą oraz oliwą z oliwek i polałam sałatkę, przemieszałam.
Na koniec posypałam grzankami z kminkiem. 

Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Stawy - Konstantynów Łódzki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.