Użyłam tutaj szparagów ze słoika, oliwek z nadzieniem piri - piri oraz czarnych a także rukoli mojej ulubionej kapusty i grzanek z kminkiem.
Całość wyszła znakomita i polecam gorąco.
Przepis pochodzi z ulotki Biedronki z kuchni portugalskiej.
Sałatka ze szparagów, oliwek, rukoli po portugalsku.
Składniki:
- 1 słoik zielonych szparagów 230 g
- 6 oliwek zielonych nadziewanych piri - piri
- 1/2 szklanki oliwek czarnych
- 4 jaja
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 g rukoli
- 100 g jogurtu naturalnego
- świeżo mielony pieprz
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól morska
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, pokroiłam na ósemki.
Szparagi wyjęłam z zalewy a pomidorki pokroiłam na połówki.
Rukolę umyłam, osuszyłam i włożyłam do miski razem z oliwkami, pomidorkami, jajami i szparagami.
Jogurt wymieszałam z pieprzem i solą oraz oliwą z oliwek i polałam sałatkę, przemieszałam.
Na koniec posypałam grzankami z kminkiem.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Stawy - Konstantynów Łódzki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.