Do zrobienia sałatki użyłam pieczonej papryki, którą sama upiekłam ale można użyć także papryki pieczonej ze słoika.
Sałatka jest bardzo aromatyczna i pyszna, znakomicie sprawdzi się jako pożywny obiad.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Sałatka z tuńczyka i fasoli czarne oczko.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 185 g
- 1 słoik fasoli czarne oczko - 540 g
- 50 g czerwonej, pieczonej papryki
- 3 filety anchois
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 3 łyżki majonezu
- 100 g rukoli
- 1 placek tortilli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Czosnek obrałam i posiekałam.
Do miski włożyłam fileciki anchois, rozgniotłam je widelcem i wymieszałam z czosnkiem.
Cały czas mieszając dodawałam oliwę, a następnie sok z cytryny i majonez.
Fasolkę osączyłam na sicie i wypłukałam pod bieżącą wodą, osuszyłam.
Do salaterki włożyłam umytą i osuszoną rukolę, osączoną fasolę, wymieszałam.
Na wierzchu ułożyłam kawałki tuńczyka i pokrojoną na kawałki paprykę.
Tortillę pokroiłam w trójkąty, kwadraty i podpiekłam na suchej patelni.
Sałatkę polałam sosem, posypałam posiekaną natką pietruszki i udekorowałam kawałkami tortilli.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Jesienne kropelki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.