czwartek, 29 grudnia 2016

Sałatka z komosą ryżową

Komosa ryżowa to ziarno zdrowe i pożywne i powinniśmy jadać go dużo.
Smakuje trochę jak drobna kasza więc idealnie nadaje się do sałatek lub potraw mięsnych.
Dziś podałam ją w sałatce z oliwkami, pomidorem i cebulką.
Wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo pożywna, polecam.
Sałatka z komosą ryżową.


                Składniki:
  • 1 pomidor
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanych zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
Komosę ugotowałam w osolonej wodzie tak jak gotuje się ryż, czyli 2 :1, komosy szklanka, wody 2 szklanki, gotowałam do miękkości, przestudziłam.
Pomidora pokroiłam w kostkę wraz ze skórką.
Posiekałam dymki wraz ze szczypiorkiem.
Posiekałam natkę pietruszki.
Oliwki pokroiłam w plasterki, posiekałam czosnek.
Do miski włożyłam wszystkie składniki i wymieszałam. 
Oliwę połączyłam z octem balsamicznym, solą i pieprzem i dobrze wymieszałam.
Polałam sosem sałatkę i wymieszałam.
Chłodziłam około godziny w lodówce.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Nenufary

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.