Jest aromatyczna, smakowita, pasuje do obiadu i nie tylko.
Zajadajcie na śniadanie i kolację i bądźcie zdrowi bo taka ona jest.
Oliwki dodałam zielone ale można i czarne.
Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado i oliwek.
Składniki:
- 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej
- 1 pomidor Lima
- 1 nieduży ogórek zielony
- 5 zielonych oliwek
- 2 długie rzodkiewki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 awokado
- 2 łyżki oleju z dzikiej róży
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka białego kremu balsamicznego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Kapustę pokroiłam w paseczki a szczypiorek posiekałam.
Rzodkiewki pokroiłam w plasterki wzdłuż a oliwki w plasterki.
Awokado, nie bardzo dojrzałe bo inaczej się rozpadnie - chyba że tak lubicie - przekroiłam na połowę wzdłuż, wyjęłam pestkę, łyżką wyjęłam miąższ i pokroiłam go w kostkę.
Teraz zrobiłam sos.
W słoiczku umieściłam wszystkie składniki i potrząsając słoikiem zrobiłam emulsję którą polałam sałatkę, wymieszałam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rozlewisko rzeki Warty we mgle |
2 komentarze
Uma deliciosa salada.
OdpowiedzUsuńUm abraço e continuação de boa semana.
Andarilhar
Dziękuję Francisco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.