Buraki mają w sobie dużo tego wszystkiego, czego organizm potrzebuje w grudniu a dodatek burgerów do sałatki zapewni jej sytość dla żołądka.
Polecam serdecznie.
Sałatka buraczana z burgerami mięsnymi.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 jajo
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 2 średnie buraki upieczone w piekarniku
- 100 g kremowego sera blue stilton
- 1 zielona papryka
- olej do smażenia
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól morska
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
Mięso włożyłam do miski, dodałam posiekaną natkę i szczypiorek, jajo, sól, pieprz do smaku a także posiekaną cebulkę, mleko kokosowe i wymieszałam na zwartą i jednolitą masę, lekko klejącą się do dłoni.
Z masy uformowałam małe pulpeciki maczając dłonie w zimnej wodzie i smażyłam na rozgrzanym oleju aż zrumieniły się ze wszystkich stron.
Buraki owinęłam w folię aluminiową i upiekłam w temperaturze 180 C, piekłam około 45 minut.
Potem buraki wystudziłam i obrałam, pokroiłam na półplasterki.
Wszystkie składniki na sos umieściłam w słoiczku i zakręciłam go, potrząsając słoikiem zrobiłam emulsję.
Na talerzu ułożyłam buraki, pokrojoną w paski paprykę, burgery wołowe, polałam całość sosem i posypałam pokruszonym serem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Piękna nasza ziemia cała - jesień |
2 komentarze
Super pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.