piątek, 30 grudnia 2016

Pszenno - owsiany chleb z komina


Zakupiłam cudną donicę glinianą w kształcie komina.
Miałam do niej sadzić kwiaty ale......i co robi kulinarny fanatyk? postanowiłam ją wypróbować do pieczenia chleba.
Bałam się jednak że chleb może mi nie wyjść z formy ale obawy były nieuzasadnione, chleb wyszedł znakomicie.
Najpierw jednak wypiekłam samą formę czyli moczyłam ją w zimnej wodzie przez 30 minut, po czym wytarłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, teraz można jej użyć.
Chleb jest fajny do kanapek dla dzieci i nie tylko, polecam.
Jeśli tylko uda się Wam kiedyś kupić taką formę to zachęcam do jej wypróbowania.
Jeśli jednak takowej nie posiadacie możecie upiec chleb w innej formie bo jest pyszny.
Pszenno - owsiany chleb z komina.

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • 200 g mąki owsianej
  • 100 g mąki pszennej graham
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 22 g świeżych drożdży
  • 350 ml letniej wody
Przygotowanie chleba:
  • Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie.
  • Do misy robota wsypałam mąki, dodałam sól, cukier, wymieszałam.
  • Dolałam wodę z drożdżami i wyrobiłam ciasto.
  • Wyrabiałam ciasto jakieś 5 minut.
  • Ciasto przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
  • W tym samym czasie naczynie gliniane włożyłam do miski z zimną wodą na 40 minut.
  • Po tym czasie wyjęłam donice z wody, osuszyłam, spryskałam olejem i wysypałam otrębami.
  • Przełożyłam ciasto do formy i sięgało ok. połowy formy.

  • I tak być musi aby nie wyleciało z donicy podczas pieczenia.
  • Wstawiłam formę do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę na 200 C z opcją grzania góra/dół i od momentu uzyskania temperatury, piekłam chleb 35 - 40 minut.
  • Po upieczeniu odczekałam 5 minut i wyjęłam z komina.
  • Studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jabłka Red Prince

2 komentarze

  1. Jesteś niesamowita !!!A ten chleb z donicy to czary jakoweś. Szok!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.