wtorek, 13 grudnia 2016

Pomidorowy majonez domowej roboty

Majonez domowy jest o wiele smaczniejszy i o wiele zdrowszy od kupnego.
To jest moje zdanie a Wy macie oczywiście prawo myśleć inaczej, niemniej jednak warto zrobić domowy, wypróbować w sałatkach i potem ocenić, który lepszy. 
Jak mi braknie to wyciągam jajo, olej i dodatki i w 3 minuty majonez gotowy.
Tym razem zrobiłam wersję pomidorową, pachnącą latem, polecam.
Pomidorowy majonez domowej roboty.


               Składniki:
  • 2 całe jaja
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu malgaskiego 
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 szklanka oleju - daję rzepakowy
Pieprz malgaski to naturalnie czerwony, miękki pieprz, lekko pikantny i bardzo aromatyczny, można zastąpić swoim ulubionym.
Do wysokiego naczynia dodawałam po kolei: na dno całe jaja, potem sól, pieprz malgaski, musztardę, koncentrat pomidorowy, ocet, i na końcu olej.

Blender ręczny tzw. żyrafę włożyłam do samego dna naczynia i włączyłam kilka razy w trybie pulsującym a następnie włączyłam na stałe na samym dnie miksując 30 sekund a potem unosząc blender coraz wyżej i tak do końca masy jajecznej. 
Na koniec jeszcze raz miksowałam góra/dół aż powstał gęsty sos.
Jeśli majonez jest za gęsty wystarczy dodać kilka łyżek wody a jeśli za rzadki to oleju i zmiksować ponownie.
Na koniec doprawić solą jeśli trzeba.
Majonez wytrzymuje w lodówce do dwóch tygodni.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Handlarz z gęsią na Rynku w Ślesinie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.