To jest moje zdanie a Wy macie oczywiście prawo myśleć inaczej, niemniej jednak warto zrobić domowy, wypróbować w sałatkach i potem ocenić, który lepszy.
Jak mi braknie to wyciągam jajo, olej i dodatki i w 3 minuty majonez gotowy.
Tym razem zrobiłam wersję pomidorową, pachnącą latem, polecam.
Pomidorowy majonez domowej roboty.
Składniki:
- 2 całe jaja
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu malgaskiego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 szklanka oleju - daję rzepakowy
Do wysokiego naczynia dodawałam po kolei: na dno całe jaja, potem sól, pieprz malgaski, musztardę, koncentrat pomidorowy, ocet, i na końcu olej.
Blender ręczny tzw. żyrafę włożyłam do samego dna naczynia i włączyłam kilka razy w trybie pulsującym a następnie włączyłam na stałe na samym dnie miksując 30 sekund a potem unosząc blender coraz wyżej i tak do końca masy jajecznej.
Na koniec jeszcze raz miksowałam góra/dół aż powstał gęsty sos.
Jeśli majonez jest za gęsty wystarczy dodać kilka łyżek wody a jeśli za rzadki to oleju i zmiksować ponownie.
Na koniec doprawić solą jeśli trzeba.
Majonez wytrzymuje w lodówce do dwóch tygodni.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Handlarz z gęsią na Rynku w Ślesinie |
2 komentarze
Ale bym chciała to spróbować!!
OdpowiedzUsuńKama, nic prostszego miksuj i zajadaj.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.