Wcześniej tylko słuchałam jakie pyszne jest to mięso.
Teraz z pełnym uznaniem dla tego delikatnego mięsa napiszę, szukajcie go w sklepach, masarniach i delektujcie się jego kruchością i delikatnością.
Dziś podaję przepis na cały obiad, pyszny, pożywny i bardzo smaczny.
Policzki wieprzowe z ziemniakami ze szpinakiem.
Składniki:
- 600 g policzków wieprzowych
- 2 łyżki pasty paprykowej
- 5 łyżek oliwy
- 150 g kiełbasy chorizo
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 150 g pora
- 1 marchew
- 1 liść laurowy
- 2 - 3 gałązki świeżej bazylii
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
- 600 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 150 g świeżego szpinaku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Policzki wieprzowe natarłam pastą paprykową i odstawiłam na kilka minut.
Rozgrzałam na patelni oliwę i podsmażyłam policzki z każdej strony.
Policzki zdjęłam z patelni a na patelnię wlałam 2 łyżki oliwy i włożyłam na pokrojone w plasterki chorizo, pokrojony w plasterki seler, posiekaną cebulę i pokrojonego w plasterki pora.
Smażyłam 5 minut po czym na patelni wylądowała pokrojona w plasterki marchewka, liść laurowy, posiekana bazylia oraz koncentrat pomidorowy.
Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
Teraz na patelnię włożyłam podsmażone policzki, wlałam wino, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Pod przykryciem dusiłam całość około godziny aż policzki stały się miękkie i kremowe.
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i rozgniotłam widelcem i posypałam posiekanym 1 ząbkiem czosnku.
Na patelni rozgrzałam resztę oliwy i podsmażyłam 2 ząbki posiekanego czosnku, dodałam umyte i osuszone liście szpinaku a jak szpinak zmiękł dodałam rozgniecione ziemniaki.
Wszystko dobrze wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Policzki podałam z ziemniakami ze szpinakiem.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Żółte dywany jesieni |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.