czwartek, 15 grudnia 2016

Policzki wieprzowe z cebulką i oliwkami

Policzki wieprzowe to bardzo delikatne mięso, które po odpowiedniej obróbce rozpływa się w ustach.
Proponuję zdobyć taki kawałek mięsa i przygotować na świąteczny obiad.
Goście będą zachwyceni i smakiem i aromatem dania, oliwki dodatkowo nadają mięsu śródziemnomorskiego klimatu.
Polecam gorąco. 
Policzki wieprzowe z cebulką i oliwkami.


            Składniki:
  • 1 kg policzków wieprzowych
  • 2 łyżki gęsiego smalcu 
  • mąka do obtaczania mięsa
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 szklanka pokrojonych zielonych oliwek
  • 2 duże cebule 
  • brukselka do podania
Mięso osuszyłam i obtoczyłam każdy policzek w mące. 
Na patelni rozgrzałam smalec i podsmażyłam każdy kawałek mięsa na złoty kolor, zdjęłam z patelni.
Na tym samym tłuszczu podsmażyłam pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę.
Ponownie włożyłam mięso na patelnię.
Podsmażone mięso z cebulą zalałam bulionem, doprawiłam solą do smaku, włożyłam pokrojone oliwki i dusiłam pod przykryciem 2 godziny na maleńkim ogniu aż mięso stało się miękkie.
Podałam z brukselką z wody i kaszą gryczaną, niepaloną.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wieża widokowa Sanktuarium w Licheniu

4 komentarze

  1. Danie pyszne:)))czasem coś podobnego przyrządzam:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie. Co prawda nie przepadam za brukselką ale to żaden problem bo zawsze można ją zastąpić czymś innym :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.