Proponuję zdobyć taki kawałek mięsa i przygotować na świąteczny obiad.
Goście będą zachwyceni i smakiem i aromatem dania, oliwki dodatkowo nadają mięsu śródziemnomorskiego klimatu.
Polecam gorąco.
Policzki wieprzowe z cebulką i oliwkami.
Składniki:
- 1 kg policzków wieprzowych
- 2 łyżki gęsiego smalcu
- mąka do obtaczania mięsa
- 300 ml bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 szklanka pokrojonych zielonych oliwek
- 2 duże cebule
- brukselka do podania
Na patelni rozgrzałam smalec i podsmażyłam każdy kawałek mięsa na złoty kolor, zdjęłam z patelni.
Na tym samym tłuszczu podsmażyłam pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę.
Ponownie włożyłam mięso na patelnię.
Podsmażone mięso z cebulą zalałam bulionem, doprawiłam solą do smaku, włożyłam pokrojone oliwki i dusiłam pod przykryciem 2 godziny na maleńkim ogniu aż mięso stało się miękkie.
Podałam z brukselką z wody i kaszą gryczaną, niepaloną.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wieża widokowa Sanktuarium w Licheniu |
4 komentarze
Danie pyszne:)))czasem coś podobnego przyrządzam:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńMiło że też zajadacie. Pozdrawiam Reniu.
UsuńWygląda apetycznie. Co prawda nie przepadam za brukselką ale to żaden problem bo zawsze można ją zastąpić czymś innym :)
OdpowiedzUsuńDokładnie Miła, choć brukselka jest obłędna, uwielbiamy ją.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.