poniedziałek, 26 grudnia 2016

Pierożki w kruchym cieście z Podlasia

Pierogi owe pochodzą z Podlasia i były serwowane na stołach wigilijnych kresów wschodnich.
Ja również zrobiłam je w tym roku i były pyszne, kruchutkie, z aromatycznym wnętrzem.
Nie ma przy nich za dużo pracy, polecam zatem przepis do wykorzystania.
Pierożki w kruchym cieście.


Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej krupczatki Młynomag
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
Farsz:
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 20 g grzybów suszonych
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/4 cebuli
  • 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:
  • Najpierw zrobiłam farsz.
  • Dzień wcześniej namoczyłam grzyby w zimnej wodzie a na drugi dzień ugotowałam je, odcedziłam i posiekałam.
  • Wywaru z grzybów nie wolno wylewać bo do niejednej potrawy się przyda. 
  • Kapustę drobno posiekałam, cebulę podobnie.
  • Na oleju podsmażyłam cebulkę a potem dodałam kapustę, posiekane grzyby, podlałam bulionem z grzybów, posoliłam, dodałam pieprzu i gotowałam do miękkości.
  • W trakcie gotowania podlewałam bulionem a na koniec odparowałam kapustą aby była prawie sucha.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z bułką tartą.
  • Z podanych na ciasto składników zarobiłam ciasto, najpierw siekając mąkę z masłem.
  • Potem dodałam jajo i żółtko, sól i cukier.
  • Szybko zagniotłam ciasto, rozwałkowałam je dość cienko i wykrawałam szklanką kółka.
  • Na każdym kółku ułożyłam łyżeczkę farszu i zlepiałam jak pierogi, dociskając brzegi.
  • Ułożyłam pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut aż stały się rumiane.
Smacznego.
https://www.facebook.com/Mlynomag/?fref=ts
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Przed burzą

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.