Ja również zrobiłam je w tym roku i były pyszne, kruchutkie, z aromatycznym wnętrzem.
Nie ma przy nich za dużo pracy, polecam zatem przepis do wykorzystania.
Pierożki w kruchym cieście.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej krupczatki Młynomag
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g kapusty kiszonej
- 20 g grzybów suszonych
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1/4 cebuli
- 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
- Najpierw zrobiłam farsz.
- Dzień wcześniej namoczyłam grzyby w zimnej wodzie a na drugi dzień ugotowałam je, odcedziłam i posiekałam.
- Wywaru z grzybów nie wolno wylewać bo do niejednej potrawy się przyda.
- Kapustę drobno posiekałam, cebulę podobnie.
- Na oleju podsmażyłam cebulkę a potem dodałam kapustę, posiekane grzyby, podlałam bulionem z grzybów, posoliłam, dodałam pieprzu i gotowałam do miękkości.
- W trakcie gotowania podlewałam bulionem a na koniec odparowałam kapustą aby była prawie sucha.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z bułką tartą.
- Z podanych na ciasto składników zarobiłam ciasto, najpierw siekając mąkę z masłem.
- Potem dodałam jajo i żółtko, sól i cukier.
- Szybko zagniotłam ciasto, rozwałkowałam je dość cienko i wykrawałam szklanką kółka.
- Na każdym kółku ułożyłam łyżeczkę farszu i zlepiałam jak pierogi, dociskając brzegi.
- Ułożyłam pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut aż stały się rumiane.
"Podróże małe i duże"
Przed burzą |
2 komentarze
Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Są pyszne, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.