Ja dodałam parówki drobiowe ale tutaj pełna dowolność, może być nawet ulubiona kiełbasa.
Polecam danie bardzo gorąco.
Parówki duszone z porami i ziemniakami.
- 1000 g ziemniaków - ja miałam red fantasy
- 100 g ulubionej kiełbasy lub parówek drobiowych
- 400 g pora
- 1 cebula
- 100 g startego chrzanu
- 150 ml śmietany kwaśnej 12 %
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól morska do smaku
Przygotowanie dania:
- Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie.
- Pory umyłam i pokroiłam w plasterki, posiekałam cebulę a parówki pokroiłam w grube plastry.
- Chrzan wymieszałam ze śmietaną, dodałam pół szklanki wody, posoliłam i dopieprzyłam.
- Na patelni rozgrzałam olej, dodałam na gorący cebulę i pory, smażyłam 3 minuty i dodałam parówki, smażyłam kolejne 5 minut.
- Włożyłam na patelnię pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.
- Smażyłam aż ziemniaki się zrumieniły i wtedy wlałam śmietanę z chrzanem.
- Wymieszałam, podgrzałam i od razu podałam posypane szczypiorkiem i ostrą papryką.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto |
4 komentarze
no i mam dylemat, bo nie znoszę parówek, ale jak tak patrzę na zdjęcia to bym zjadła :P
OdpowiedzUsuńDodaj kabanosy albo inne cienkie kiełbaski i pewnie tez będzie pysznie.
UsuńParówki są niezdrowe na ogół ze względu na zawartość ulepszaczy itp
OdpowiedzUsuńprzepis bardzo fajny i godny wypróvowania, także od czasu do czasu polecam cos takiego zjeść.
Jakaś niespójna wypowiedź. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.