Trochę się kruszy ale i tak jest znakomity w smaku.
Nie doczeka momentu aby się zestarzeć więc nie wiem czy jak już jest "wiekowy" to kruszy się mniej czy więcej.
Chleby wypiekane na mąkach bezglutenowych mają to do siebie że się kruszą a ten mimo dodatku mąki pszennej też trochę się kruszy.
Nie znaczy to że jest niesmaczny bo on jest pyszny.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Chleb wypiekałam w garnku żeliwnym ale jeśli takowego nie macie można wypiekać w garnku rzymskim lub w naczyniu żaroodpornym.
Chleb wypiekany w garnku żeliwnym z kurkumą.
Składniki:
- 400 g mąki owsianej
- 600 g mąki pszennej T 650
- 4 pełne łyżki otrębów orkiszowych prażonych
- 2 łyżki babki płesznik
- 1 łyżeczka kurkumy
- 40 g świeżych drożdży
- 600 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Smacznego.- Do misy robota wsypałam mąkę owsianą i pszenną, dodałam sól, kurkumę, babkę płesznik, otręby i wymieszałam.
- Drożdże rozpuściłam w wodzie i wlałam do mieszanki.
- Wymieszałam całość a potem wyrabiałam chleb przez 8 - 10 minut aż stał się gładki i elastyczny.
- Wyjęłam ciasto na blat podsypany mąką i uformowałam okrągły bochen, zostawiłam go na blacie pod przykryciem na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Gdy chleb wyrasta włączyłam piekarnik w którym umieściłam garnek żeliwny z pokrywką, lub rzymski lub naczynie żaroodporne i nastawiłam temperaturę na 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Jak chleb wyrósł wyjęłam garnek z nagrzanego piekarnika, uwaga bardzo gorący, zdjęłam pokrywkę i przełożyłam do garnka wyrośnięty chleb, nakryłam garnek pokrywką i wstawiłam do piekarnika na 30 minut, po czym zdjęłam pokrywkę i dopiekałam jeszcze 20 minut.
- Upieczony chleb postukany pod spodem wydaje głuchy odgłos.
- Studziłam chleb na kratce.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto |
2 komentarze
Wygląda bardzo smakowicie! Ostatnio też zaczęłam swoją przygodę z domowymi wypiekami chleba i korzystam z produktów i podpowiedzi, które znajduje w sklepie http://www.domowaspizarnia.pl/ :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że wciągnęło Cię pieczenie chleba, korzystaj z moich podpowiedzi również.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.