niedziela, 18 grudnia 2016

Nowojorski sernik Nigelli Lawson

Puszysty, pachnący wanilią, delikatny sernik według przepisu Nigelli Lawson idealny na świąteczny stół.
Przepis pochodzi z książki Nigelli "Jak być domową boginią?" i jak wszystkie jej przepisy jest pyszny ale mega kaloryczny.
Grzegorz z MniamMniam gdzie przepis znalazłam odchudził przepis i jest teraz zdecydowanie zdrowszy ale równie smaczny.
Sernik podczas pieczenia rośnie a potem opada i jest to normalne.
Normalne jest także to że może popękać podczas pieczenia i dlatego warto go przykryć w piekarniku.
No to co? pieczemy?
Nowojorski sernik Nigelli Lawson.


Składniki: tortownica 25 cm
Spód:

  • 100 g herbatników maślanych
  • 70 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
Masa serowa:
  • 600 g mielonego twarogu półtłustego
  • czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml kwaśnej śmietany 30 %
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny


Przygotowanie sernika:
  • Masło na spód rozpuściłam i przestudziłam.
  • Herbatniki zmiksowałam malakserem, można włożyć do torebki foliowej i zgnieść drobno przy użyciu wałka do ciasta.
  • Pokruszone herbatniki wymieszałam z cukrem i masłem.
  • Na dno tortownicy włożyłam papier do pieczenia i wsypałam herbatniki, ugniotłam dokładnie i wstawiłam tortownicę do lodówki na 30 minut.
  • Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Oddzieliłam żółtka od białek jaj.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę.
  • Mąkę wymieszałam z cukrem i z solą.
  • Do miski dodałam twaróg, mąkę z cukrem i solą, wymieszałam.
  • Dodałam teraz żółtka, ekstrakt z wanilii i zmiksowałam na jednolitą masę.
  • Dodałam teraz śmietanę i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszałam.
  • Masę serową wylałam na schłodzony spód.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 - 80 minut aż wierzch stał się złocisty.
  • Podczas pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika.
  • Jak sernik się upiekł, wyłączyłam piekarnik i z zamkniętymi drzwiczkami zostawiłam sernik na 2 godziny.
  • Po tym czasie uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam jeszcze ciasto w środku na godzinę aby całkiem wystygło.
  • Na noc całkiem ostudzony zostawiłam w lodówce.
  • Można go udekorować lukrem, czekoladą, cukrem pudrem ale najlepszy jest bez niczego.
  • Pieczcie i delektujcie się pysznym deserem.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kopuła Bazyliki w Licheniu

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.