Przepis pochodzi z książki Nigelli "Jak być domową boginią?" i jak wszystkie jej przepisy jest pyszny ale mega kaloryczny.
Grzegorz z MniamMniam gdzie przepis znalazłam odchudził przepis i jest teraz zdecydowanie zdrowszy ale równie smaczny.
Sernik podczas pieczenia rośnie a potem opada i jest to normalne.
Normalne jest także to że może popękać podczas pieczenia i dlatego warto go przykryć w piekarniku.
No to co? pieczemy?
Nowojorski sernik Nigelli Lawson.
Składniki: tortownica 25 cm
Spód:
- 100 g herbatników maślanych
- 70 g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Masa serowa:
Smacznego.
Źródło.
- 600 g mielonego twarogu półtłustego
- czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 80 g cukru trzcinowego
- 5 jaj
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 ml kwaśnej śmietany 30 %
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
Przygotowanie sernika:
- Masło na spód rozpuściłam i przestudziłam.
- Herbatniki zmiksowałam malakserem, można włożyć do torebki foliowej i zgnieść drobno przy użyciu wałka do ciasta.
- Pokruszone herbatniki wymieszałam z cukrem i masłem.
- Na dno tortownicy włożyłam papier do pieczenia i wsypałam herbatniki, ugniotłam dokładnie i wstawiłam tortownicę do lodówki na 30 minut.
- Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
- Oddzieliłam żółtka od białek jaj.
- Białka ubiłam na sztywną pianę.
- Mąkę wymieszałam z cukrem i z solą.
- Do miski dodałam twaróg, mąkę z cukrem i solą, wymieszałam.
- Dodałam teraz żółtka, ekstrakt z wanilii i zmiksowałam na jednolitą masę.
- Dodałam teraz śmietanę i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszałam.
- Masę serową wylałam na schłodzony spód.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 - 80 minut aż wierzch stał się złocisty.
- Podczas pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika.
- Jak sernik się upiekł, wyłączyłam piekarnik i z zamkniętymi drzwiczkami zostawiłam sernik na 2 godziny.
- Po tym czasie uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam jeszcze ciasto w środku na godzinę aby całkiem wystygło.
- Na noc całkiem ostudzony zostawiłam w lodówce.
- Można go udekorować lukrem, czekoladą, cukrem pudrem ale najlepszy jest bez niczego.
- Pieczcie i delektujcie się pysznym deserem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kopuła Bazyliki w Licheniu |
4 komentarze
Sernik to moje ulubione ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
To tak jak moje, łucjo i ja pozdrawiam.
UsuńPyszności:)))bardzo lubię serniczki:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJa je uwielbiam, więc piekę za dużo ha ha.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.