Arroz con leche pęcznieje podczas chłodzenia i nabiera jedwabistej, kremowej konsystencji.
Ja przy jego robieniu użyłam świeżych fig ale takie z puszki też będą znakomite, polecam.
Znakomity deser na dzisiejszy wieczór.
Kremowy pudding ryżowy z gotowanymi figami - Arroz con leche.
Składniki: 8 porcji
- 6 fig pokrojonych w ćwiartki
- 100 g rodzynek
- 200 ml wina różowego deserowego
- 150 g cukru trzcinowego - w oryginale 250 g
- 1 anyż gwiazdkowy
- paski skórki z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 litr mleka 3,2%
- 1 laska cynamonu
- 140 g ryżu arborio albo innego na risotto
Do garnuszka wlałam wino i sok z pomarańczy, włożyłam figi, rodzynki i anyż a także wsypałam 100 g cukru trzcinowego i postawiłam garnek na ogniu.
Jak zawartość garnka zagotowała się, przykryłam go pokrywką i dusiłam 10 minut aż rodzynki spęczniały, figi zmiękły i powstał gęsty syrop.
Pozostawiłam do ostygnięcia.
Do garnka z grubym dnem wlałam mleko, dodałam laskę cynamonu i paski skórki z pomarańczy bez białego albedo.
Gdy mleko było na granicy wrzenia wsypałam ryż i resztę cukru - 50 g - wymieszałam, zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam 30 - 35 minut.
Potem wyjęłam z ryżu cynamon i paski skórki, a przestudzony pudding włożyłam do pojemnika i jak całkiem wystygł, wstawiłam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Potem nałożyłam do pucharków i udekorowałam figami i syropem z wina.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Polska Złota Jesień |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.