W zakładce ŚLEDZIE znajdziecie mnóstwo moich propozycji a teraz pyszne aromatyczne i rozpływające się w ustach śledzie imbirowe które znalazłam u Grażynki.
Potrzebują kilka dni na macerowanie a potem zajadamy.
Lubicie śledzie?
Śledzie imbirowe.
Składniki:
- 4 - 5 filetów typu matjas
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 spora szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego - dałam koncentrat pomidorowy
- ¼ szklanki bulionu warzywnego
- ½ szklanki oleju
- 1 mała cebula
- Śledzie moczyłam w zimnej wodzie przez 2 godziny, odcedziłam i osuszyłam filety.
- Gorącym bulionem zalałam pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową, imbir oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Wystudziłam następnie przyprawy w bulionie i dodałam koncentrat pomidorowy, olej i wymieszałam.
- Śledzie pokroiłam na mniejsze kawałki i włożyłam do zimnej marynaty, wymieszałam.
- Przełożyłam śledzie wraz zalewą do słoika i pozostawiłam w lodówce na 2 dni, niecierpliwi mogą jeść po 2 - 3 godzinach chłodzenia.
- Śledzie są bardzo delikatne w smaku, lekko rozgrzewają.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Owocna jesień - śliwki |
2 komentarze
Takich śledzi jeszcze nie jadłam, muszę spróbować je zrobić. Tami
OdpowiedzUsuńZachęcam Tami i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.