Chleby pieczone w garnku żeliwnym mają chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękki miękisz, są wyśmienite.
Zachęcam do pieczenia własnego pieczywa i eksperymentów z mąkami.
Mój chleb tym razem ma dodatek mąki z ciecierzycy, która jest zdrowa, ma cudny kolor i nadaje wypiekom charakterystycznego aromatu, trzeba spróbować aby poczuć ten smak.
Polecam gorąco własny wypiek.
Chleb z garnka z ciecierzycą.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 400 g mąki z ciecierzycy
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 42 g świeżych drożdży
- 550 - 600 ml wody
Przygotowanie:
Smacznego.
Przepis autorski.
- Drożdże rozpuściłam w wodzie.
- Do misy robota wsypałam wszystkie mąki, dodałam sól i wymieszałam.
- Teraz dolewałam wodę z drożdżami i mieszałam do uzyskania gęstego, zwartego ciasta, czasami trzeba dodać 550 ml a czasami 600 ml to zależy od mąki jednej czy drugiej.
- Ciasto wyrabiałam 5 minut pod koniec wyrabiania dodałam pestki słonecznika i mieszałam tyle aby ciasto wchłonęło pestki, po czym umieściłam ciasto w misce i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
- Do piekarnika włożyłam garnek żeliwny wraz z przykrywką i nagrzałam go do temperatury 230 C z opcją grzania góra/dół.
- Jak ciasto podwoiło swoją objętość uformowałam z niego okrągły bochen i ponownie pozostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Wyrośnięty bochen przełożyłam do gorącego garnka, nakryłam pokrywką i piekłam 30 minut po czym zdjęłam pokrywkę i piekłam kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb postukany pod spodem wydaje głuchy odgłos.
- Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.