Pytam dlaczego? takie pyszne śledziki nie zostały zrobione zaraz?
Śledzie są aromatyczne, obłędnie pachnące czosnkiem i po prostu pyszne.
Zachęcam do zrobienia jeszcze na święta bo potrzebują zaledwie 2 dni aby się zmacerować.
Działamy?
Bosmańskie śledziki.
Składniki:
- 1 słoik marynowanych płatów śledziowych - słoik 700 ml
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 mała cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu - dałam w ziarnkach
- 1 szklanka oleju
- 1 płaska łyżeczka gorczycy białej
Śledzie pokroiłam na kawałki.
Drobniutko pokroiłam cebulkę, włożyłam do miski a ogórki wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach.
Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki i dołożyłam do miski.
Do misi włożyłam teraz pieprz i gorczycę, wlałam olej, wymieszałam i dodałam śledzie, jeszcze raz delikatnie wymieszałam.
Przełożyłam do słoików i włożyłam do lodówki na minimum 2 dni ale po tygodniu smakują równie wybornie.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kacza rodzina |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.