Mięso jest kruche i delikatne w smaku, soczyste, polecam.
Do mięsa delikatne pieczone ziemniaki w ćwiartkach i pyszny obiad na stole, aha jeszcze jakaś surówka obowiązkowo.
Goście i domownicy będą zachwyceni.
Ja dodatkowo podałam śliwki w occie, rewelacyjnie pasują.
Bitki z szynki z dzika.
Składniki:
- 600 g szynki z dzika
- masło klarowane do smażenia
- 2 cebule
- 250 g kurek lub innych grzybów
- 1 szklanka śmietanki 36 %
- 1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 125 ml wytrawnego czerwonego wina
- 50 ml dżinu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka jałowca
- 1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
- pieprz mielony
Każdy kawałek utłukłam tłuczkiem do mięsa przez folie spożywczą.
Zrobiłam marynatę.
W misce utarłam musztardę z oliwą, dodałam sok z cytryny, wino wymieszane z miodem, ocet, pieprz czarny do smaku, rozkruszone listki laurowe, rozgniecione ziarnka jałowca, ziela angielskiego.
Dodałam także przyprawę do dziczyzny a także kieliszek dżinu, wymieszałam dobrze i nasmarowałam marynatą każdy płat mięsa układając je jeden na drugim.
Odstawiłam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Następnie obsmażyłam na maśle klarowanym kawałki mięsa i przekładałam je do garnka z grubym dnem.
Na patelni rozgrzałam masło i usmażyłam na nim posiekaną cebulę, posiekany czosnek oraz kurki.
Do garnka z mięsem dodałam podsmażone cebulę i czosnek z grzybami, przyprawę do dziczyzny i zalałam wszystko śmietanką wymieszaną z pieprzem.
Ja wlałam jeszcze resztę marynaty ale to już według własnego gustu, aby nie było za kwaśne i ostre.
Dusiłam mięso do miękkości około godziny na maleńkim ogniu.
Podałam z ziemniakami pieczonymi, śliwkami w occie i surówką.
Smacznego.
Przepis z Kuchni Lidla
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.