Jest pyszna, aromatyczna, chrupiąca i godna polecenia.
W moim domu jada się dużo wątróbki na różne sposoby, możecie znaleźć dużo przepisów na blogu ale ta zdecydowanie wiedzie prym, polecam.
Wątróbka wieprzowa po portugalsku.
Składniki:
- 500 g wątróbki wieprzowej
- sól morska
- chili w proszku
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 pokruszony liść laurowy
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule pokrojone w plasterki
- 30 ml octu z białego wina
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
Wątróbkę pokroiłam w paski, które oprószyłam solą, chili, dodałam posiekany czosnek, kmin rzymski i podlałam winem i odstawiłam na 30 minut.
Na patelni rozgrzałam połowę oliwy, wyjęłam wątróbkę z marynaty i smażyłam z obu stron po 2 minuty, zdjęłam ją z patelni.
Na patelnię wlałam resztę oliwy i wsypałam pokrojoną cebulę i smażyłam na małym ogniu aż cebula zmiękła.
Na patelnię wlałam teraz pozostałą marynatę i ocet, poczekałam aż się zagotują.
Ponownie na patelnię włożyłam wątrobę i dusiłam na małym ogniu 8 - 10 minut a w połowie czasu przewróciłam wątróbkę na drugą stronę.
Podałam z pieczonymi plastrami ziemniaków, suto posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Spacer po Konstantynowie Łódzkim |
4 komentarze
Wygląda mega smakowicie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakowała wybornie.
UsuńNo, proszę... U mnie też była wczoraj wątróbka, córką sobie zażyczyła, ale ja przyrządzam w postaci takich małych kawałków, coś jak gulasz.
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
Też musi być pyszna, fajnie że ubicie wątróbkę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.