czwartek, 17 listopada 2016

Wątróbka wieprzowa po portugalsku

Jeśli jeszcze nie lubisz wątróbki to znalazłaś/łeś się w dobrym miejscu bo tej nie można nie lubić.
Jest pyszna, aromatyczna, chrupiąca i godna polecenia.
W moim domu jada się dużo wątróbki na różne sposoby, możecie znaleźć dużo przepisów na blogu ale ta zdecydowanie wiedzie prym, polecam.
Wątróbka wieprzowa po portugalsku.


               Składniki:
  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • sól morska
  • chili w proszku
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 pokruszony liść laurowy
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule pokrojone w plasterki
  • 30 ml octu z białego wina
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

Wątróbkę pokroiłam w paski, które oprószyłam solą, chili, dodałam posiekany czosnek, kmin rzymski i podlałam winem i odstawiłam na 30 minut.
Na patelni rozgrzałam połowę oliwy, wyjęłam wątróbkę z marynaty i smażyłam z obu stron po 2 minuty, zdjęłam ją z patelni.
Na patelnię wlałam resztę oliwy i wsypałam pokrojoną cebulę i smażyłam na małym ogniu aż cebula zmiękła.
Na patelnię wlałam teraz pozostałą marynatę i ocet, poczekałam aż się zagotują.
Ponownie na patelnię włożyłam wątrobę i dusiłam na małym ogniu 8 - 10 minut a w połowie czasu przewróciłam wątróbkę na drugą stronę.
Podałam z pieczonymi plastrami ziemniaków, suto posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Spacer po Konstantynowie Łódzkim

4 komentarze

  1. No, proszę... U mnie też była wczoraj wątróbka, córką sobie zażyczyła, ale ja przyrządzam w postaci takich małych kawałków, coś jak gulasz.
    Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger