Ciasto okazało się pyszne, puszyste tylko problem polegał na tym że oryginalny przepis był trochę nieścisły.
Ja ciasto upiekłam,inspirując się oryginałem i z całą powagą sytuacji piszę że przepis przeze mnie sprawdzony jest idealny i możecie spokojnie piec ten wieniec i zajadać się pysznym ciastem.
Do wypieku użyłam formy z kominem 24 cm średnicy, można jednak użyć tortownicy i też będzie ok.
Ciasto jest proste w wykonaniu, wałkuje się lekko, roluje bez problemu.
No to zaczynamy piec a potem kawa, herbata, ulubiona książka i listopadowy wieczór stanie się przyjemniejszym.
Warstwowe ciasto drożdżowe.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 7 g drożdży suszonych
- ok. 560 g mąki tortowej + do podsypywania
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jaja
- żółtko + łyżka wody do posmarowania
Masło rozpuściłam i pozostawiłam do przestygnięcia.
Do garnka wlałam mleko, wsypałam cukier i podgrzewałam aż cukier się rozpuścił, pozostawiłam do przestygnięcia na tyle aby można było włożyć palec.
Wtedy do mleka z cukrem dodałam sypkie drożdże, dobrze wymieszałam i pozostawiłam na około 20 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Zaczyn przelałam do misy robota, dodałam 1,5 łyżki rozpuszczonego masła i dodałam 2 jaja, wymieszałam.
Teraz do masy dodałam 500 g mąki i wymieszałam.
Ciasto jest teraz lejące i dosypywałam po trochu aby uchwycić ten moment gdy przestanie się przyklejać do ścianek misy ale aby nie było za suche, w rezultacie okazało się że całej mąki dodałam 560 g.
Dodatek mąki do ciasta drożdżowego zależy od wielkości jaj, od jakości mąki, od temperatury i wilgotności powietrza więc musicie sami to określić, 500 wsypujcie w ciemno a potem dosypujcie.
Ciasto po wyrobieniu jest mięciutkie i bardzo plastyczne.
Ciasto włożyłam do miski wysypanej mąką i odstawiłam do wyrośnięcia na blacie kuchennym na 45 - 60 minut.
Jak ciasto wyrosło wyjęłam je na blat, wyrabiałam przez chwilę, podzieliłam je na trzy równe części.
Każdą z części ciasta podsypując delikatnie mąką rozwałkowałam na placek 30 x 40 cm.
Pierwszy placek ułożyłam na papierze do pieczenia na blacie kuchennym, posmarowałam go rozpuszczonym masłem, potem nałożyłam drugi placek, posmarowałam masłem i trzeci placek podobnie.
Teraz przy pomocy papieru na którym blaty ciasta leżały zwinęłam placki w roladę wzdłuż dłuższego z brzegów.
Potem skręciłam roladę wzdłuż własnej osi i uformowałam wieniec, dobrze zlepiając brzegi rolady.
Umieściłam ciasto w formie wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Teraz pozostawiłam ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 C z opcją grzania góra/dół.
Jak ciasto podrosło posmarowałam je żółtkiem wymieszanym z wodą.
Piekłam ciasto przez 40 - 45 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
Razem ze mną ciasto warstwowe wypiekali:
Marcepanowy kącik
Gotuj Sam!
Ewusiowe smaki
Ala piecze i gotuje
"Podróże małe i duże"
Kolorowa pani jesień |
10 komentarze
Dorotko ciasto bardzo smaczne jest zgadzam się z Tobą kochana :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu, miło się razem wypiekało.
UsuńCiasto drożdżowe uwielbiam.
OdpowiedzUsuńWypróbuję ten przepis.
Pozdrawiam:)
Ależ zachęcam Łucjo, pozdrawiam.
UsuńWspaniale wygląda! dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Nina, super się razem piekło.
UsuńCiasto choć inaczej trochę smakuję, to warto je upiec. Dzięki za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewo że podjęłaś się wypiekania.
UsuńDorotko pyszną drożdżówkę nam zaproponowałaś, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńAlu cieszę się że Ci się podobała i smakowała domownikom.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.