Skąd przepis ? od kolegi z pracy który postanowił być anonimowym.
Miękki, puszysty, wyborny, polecam gorąco.
Pachnie wanilią i smakuje wybornie.
Waniliowy sernik pianka.
Składniki: forma 22 x 22 cm
- 1 kg twarogu tłustego 2 razy mielonego
- 8 jaj
- 1 budyń waniliowy 80 g
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do posypania
Białka ubiłam ze szczyptą soli na puszystą, twardą pianę.
Żółtka utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch a następnie dodałam do nich proszek budyniowy, wymieszałam.
Twaróg zmieliłam dwukrotnie i dodawałam po łyżce do utartej masy żółtkowej cały czas miksując.
Dodałam teraz ekstrakt z wanilii i ziarenka z 1 laski waniliowej.
Miksowałam jeszcze chwilę a na koniec masę połączyłam z ubitymi białkami, łopatką, bardzo delikatnie.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej masę serową.
Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 C i piekłam jeszcze ok. 30 minut jak sernik się zrumieni.
Smacznego.
Przepis od kolegi.
"Podróże małe i duże"
Jezioro ślesińskie |
4 komentarze
Smakowicie się zapowiada, ale jaj sporo.....
OdpowiedzUsuńBo to ma być dobry sernik czyli jaj dużo.
UsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki jednak bardzo rzadko je piekę bo dla dwóch osób taka blaszka to dużo. Nie mam pojęcia jak się zachowa mrożony.
Pozdrawiam:)
Chyba nie będzie dobry bo ten ma w sobie dużo powietrza które siądzie podczas mrożenia. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.