niedziela, 13 listopada 2016

Waniliowy budyń jaglany

Pyszna jaglanka na śniadanie czy na deser to bomba witaminowa, mineralna dla naszego organizmu i dlatego polecam gorąco.
Zamarzył mi się taki budyń mocno waniliowy i wiecie co? udało się, więc dla wielbicieli wanilii w potrawach to będzie raj.
Sypiemy jaglankę do garnuszka i gotujemy, zapraszam.
Waniliowy budyń jaglany.


               Składniki: 2 porcje
  • 1/2  szklanki suchej kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1 szklanka gęstego jogurtu typu greckiego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • groszki zbożowe do dekoracji

Kaszę wsypałam na sito i przelałam wrzącą wodą a potem płukałam chwilę pod bieżącą, gorącą wodą.
Do garnka wsypałam kaszę, dodałam wodę, ziarenka z laski wanilii oraz szczyptę soli, zagotowałam, zamieszałam, przykryłam garnek pokrywką i gotowałam 25 minut bez ingerencji.
Potem pozostawiłam jeszcze kaszę pod przykryciem na 5 minut.
Ugotowaną kaszę przełożyłam do kielicha blendera, dodałam syrop z agawy, skórkę cytrynową, jogurt i miksowałam przez 5 - 8 minut aż budyń miał aksamitną i gładką konsystencję.
Przełożyłam budyń do pucharków i udekorowałam groszkami zbożowymi. 
Smakuje idealnie na gorąco i na zimno.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto

10 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger