Zamarzył mi się taki budyń mocno waniliowy i wiecie co? udało się, więc dla wielbicieli wanilii w potrawach to będzie raj.
Sypiemy jaglankę do garnuszka i gotujemy, zapraszam.
Waniliowy budyń jaglany.
Składniki: 2 porcje
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 1 i 3/4 szklanki wody
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1 szklanka gęstego jogurtu typu greckiego
- 3 łyżki syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- groszki zbożowe do dekoracji
Kaszę wsypałam na sito i przelałam wrzącą wodą a potem płukałam chwilę pod bieżącą, gorącą wodą.
Do garnka wsypałam kaszę, dodałam wodę, ziarenka z laski wanilii oraz szczyptę soli, zagotowałam, zamieszałam, przykryłam garnek pokrywką i gotowałam 25 minut bez ingerencji.
Potem pozostawiłam jeszcze kaszę pod przykryciem na 5 minut.
Ugotowaną kaszę przełożyłam do kielicha blendera, dodałam syrop z agawy, skórkę cytrynową, jogurt i miksowałam przez 5 - 8 minut aż budyń miał aksamitną i gładką konsystencję.
Przełożyłam budyń do pucharków i udekorowałam groszkami zbożowymi.
Smakuje idealnie na gorąco i na zimno.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto |
10 komentarze
Muszę kiedyś spróbować zrobić taki budyń :-)
OdpowiedzUsuńNie wahaj się ani minuty Iwonko, jest mega pyszny, polecam.
UsuńAle cudo!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, wanilia to coś dla mnie :)
Kasiu polecam, spróbuj, pozdrawiam.
UsuńPyszny deser w sam raz na zimne popołudnie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPodany na ciepło rozgrzewa to fakt. Pozdrawiam.
UsuńBardzo chętnie zjadła bym jeden pucharek :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę albo kasza do garnka i gotuj. Pozdrawiam.
UsuńOstatnio chodzi za mną budyń jaglany :)
OdpowiedzUsuńNic prostszego jak gotować i zajadać, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.