Jak pisze Marta Dymek na swojej Jadłonomii :
"O caponacie można napisać książkę, nie wiadomo do końca skąd się wzięła i kiedy pojawiła na Sycylii, różne są też proporcje i dodatki."
Gulasz bakłażanowy jest pyszny i uzależniający, polecam wypróbować.
Sycylijska caponata.
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- garść zielonych oliwek
- 1/2 garści natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki octu ziołowego
- 5 dojrzałych pomidorów
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- olej do smażenia
Bakłażana wraz ze skórką pokroiłam w dużą kostkę, obsypałam oregano i usmażyłam na oleju na złoty kolor.
Dodałam teraz posiekaną cebulę i czosnek a następnie oliwki zielone, kapary i ocet ziołowy.
Dodałam także pokrojoną natkę pietruszki i gotowałam aż cały ocet odparował i wówczas dodałam pokrojone pomidory.
Gotowałam jakieś 15 minut.
Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Odbicie w wodzie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.