środa, 30 listopada 2016

Spaghetti siciliana czyli alla Norma

Pasta alla Norma, nazywana też Siciliana, to tradycyjne sycylijskie danie z makaronu, pomidorów i bakłażana. 
Moja wersja jest bez bakłażanów a za to z oliwkami, tuńczykiem i kaparami.
Na Sycylii przed podaniem posypuje się je soloną ricottą.
Zachęcam do spróbowania.
Spaghetti siciliana czyli alla Norma.


               Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 170 g
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów - 425 g 
  • 8 kaparów
  • 8 czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • świeża natka pietruszki 
  • bazylia
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Na łyżce oliwy zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę, oraz wyciśnięte ząbki czosnku.
Dodałam tuńczyka i smażyłam na średnim ogniu 2 minuty.
Następnie dodałam pomidory, pokrojone w plastry oliwki i kapary.
Przyprawiłam solą, pieprzem i posiekaną bazylią - około 2 łyżek.
Smażyłam wszystko około minuty, dodałam pokrojoną pietruszkę.
Makaron odcedziłam i włożyłam na patelnię z warzywami,wymieszałam.
Podałam od razu.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Jesień w lesie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.