Moja wersja jest bez bakłażanów a za to z oliwkami, tuńczykiem i kaparami.
Na Sycylii przed podaniem posypuje się je soloną ricottą.
Zachęcam do spróbowania.
Spaghetti siciliana czyli alla Norma.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 170 g
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 puszka pomidorów - 425 g
- 8 kaparów
- 8 czarnych oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- świeża natka pietruszki
- bazylia
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Na łyżce oliwy zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę, oraz wyciśnięte ząbki czosnku.
Dodałam tuńczyka i smażyłam na średnim ogniu 2 minuty.
Następnie dodałam pomidory, pokrojone w plastry oliwki i kapary.
Przyprawiłam solą, pieprzem i posiekaną bazylią - około 2 łyżek.
Smażyłam wszystko około minuty, dodałam pokrojoną pietruszkę.
Makaron odcedziłam i włożyłam na patelnię z warzywami,wymieszałam.
Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Jesień w lesie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.