Dodają nam energii i brzuch syty się czuje.
Polecam wszystkim smakoszom owoców morza a także wszystkim którzy jeszcze nie próbowali, bo sałatka znakomita jest.
Sałatka z ośmiornicy z ryżem.
Składniki:
- 500 g ośmiornicy
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- biały pieprz
- 3 - 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki suchego ryżu
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 papryczki chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- kilka listków laurowych świeżych
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki wina różowego
- woda do wysokości ośmiornicy
- sól morska
Włożyłam ją do garnka, dodałam papryczki, czosnek, przyprawy, listek laurowy, wlałam oliwę, wino i wodę do wysokości takiej aby przykryła ośmiornicę, włożyłam całą cebulę.
Gotowałam aż cebula była miękka czyli jakieś 45 - 50 minut przy 1 kg ośmiornicy.
Odcięłam z ugotowanej ośmiornicy 500 g i pokroiłam na kawałki.
Ryż przepłukałam na sicie i zalałam 1 szklanką wody, dodałam szczyptę soli i kurkumę, gotowałam pod przykryciem 15 minut.
Ryż wystudziłam i dodałam do wystudzonej i pokrojonej ośmiornicy.
Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek w plasterki, dodałam do ośmiornicy.
Wymieszałam zawartość miski, dodałam sól, biały pieprz, oliwę, sok z cytryny, wymieszałam i posypałam natką pietruszki.
Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ślesin |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.