Puszystości nadaje im maślanka a aromatu jabłka.
Zachęcam do spróbowania bo to idealne placki na śniadanie i na deser.
Placuszki jabłkami na maślance.
Składniki:
- 400 ml maślanki
- 2 jabłka
- 1 jajo
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
- skórka otarta z cytryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki sody
Maślankę wymieszałam z jajem, miodem, olejem.
Mąkę wymieszałam w drugiej misce z sodą, skórką z cytryny i imbirem.
Mokre składniki połączyłam z suchymi i dokładnie wymieszałam.
Jabłka przekroiłam na ćwiartki i pokroiłam na cienkie plasterki.
Dodałam do ciasta, wymieszałam.
Nabierałam porcję ciasta i nakładałam na rozgrzaną, suchą patelnię.
Smażyłam na niedużym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Podałam z galaretką z rokitnika.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Łąka - trawy |
4 komentarze
Uwielbiam wszystkie placki, racuchy czy pancakesy :) Moge je jeść na sniadania obiad czy kolacje pyyycha:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
martaimama.blogspot.com
Marto to prawda są zawsze pyszne i zaspokoją głód znakomicie.
UsuńPozdrawiam.
Jakie apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.