Dziś polecam z pesto, pachnącymi pomidorami i włoskim serem.
Ważne jest aby makaronu nie rozgotować a ugotować go al'dente czyli taki na ząb.
Ulubione dodatki i obiad gotowy.
Makaron z pesto, suszonymi pomidorami i grana padano.
Składniki:
- 200 makaronu Lane Kluski
- pęczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- garść uprażonych orzechów laskowych
- 100 - 150 ml oleju rzepakowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu
- 8 suszonych pomidorów
- 2 łyżki wiórków sera grana padano
Orzechy uprażyłam na suchej patelni i włożyłam do blendera.
Teraz dodałam także sok z cytryny i zmiksowałam wszystko na papkę.
Dodałam olej, najpierw 100 ml a kiedy potrzeba to więcej a na końcu dodałam sól i jeśli pesto jest za gęste wlałam wody z gotowania makaronu który wcześniej ugotowałam al'dente.
Makaron wymieszałam w garnku z pesto i na talerzu posypałam pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i wiórkami sera grana padano.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rynek w Ślesinie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.