Jadłam już pysznie upieczonych kurczaków wiele ale ten bije na głowę w przedbiegach wszystkie wcześniejsze.
Kurczak jest moczony najpierw w solance i dzięki temu potem jest soczysty i przepyszny.
Nie jest słony, bez obaw, wchłonie tylko tyle soli ile trzeba.
Heston Blumenthal - brytyjski szef kuchni, znany jest z nietypowego podejścia w kuchni do kuchni.
Dlatego jego potrawy są wyśmienite i zagadkowe.
Popróbujcie koniecznie bo pracy z kurczakiem mało, trochę czasu wymaga a efekt piorunujący.
Potrzebny będzie termometr do mięsa.
Kurczak pieczony.
Składniki:
- 1 kurczak - mój ważył 1500 g
- 6% solanka - 60 g soli na 1 litr wody
- 1 cytryna
- pęczek tymianku
- masło w temperaturze pokojowej do posmarowania kurczaka
Do przypieczenia:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 30 ml białego wytrawnego wina
- 2 - 3 gałązki tymianku
Na sos:
Przygotowanie:
- 20 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 gałązka estragonu
- 1 gałązka pietruszki
Przygotowanie:
- Kurczaka umyłam i osuszyłam.
- Zrobiłam odpowiednią ilość solanki czyli tyle aby kurczak się cały zanurzył.
- Sól do solanki rozpuściłam w małej ilości wrzącej wody a potem dolałam zimnej tyle ile potrzebowałam.
- Kurczaka włożyłam do garnka z solanką, przykryłam garnek pokrywką i wstawiłam na noc do lodówki.
- Na drugi dzień wyjęłam kurczaka z solanki, osuszyłam dokładnie ręcznikiem papierowym, w środku też.
- Potem do wnętrza kurczaka włożyłam wyszorowaną wcześniej całą cytrynę i pęczek tymianku.
- Spięłam otwór wykałaczką a nogi związałam.
- Piersi posmarowałam masłem i ułożyłam kurczaka na ruszcie piersiami do góry, a pod rusztem umieściłam blaszkę do której będą spływać soki z kurczaka.
- Piekarnik nagrzałam do temperatury 90 C z opcją grzania góra/dół i piekłam ptaka do momentu aż temperatura wewnątrz mięsa w najgrubszym miejscu piersi czy uda wyniosła 75 C i zajęło mi to ok. 4 godzin.
- Po tym czasie wyjęłam kurczaka z piekarnika i odstawiłam na 45 minut aby odpoczął.
- Teraz piekarnik rozgrzałam na maxa i u mnie było to 250 C.
- Masło do przypiekania rozgrzałam w garnuszku, dodałam wino i tymianek.
- Całość zagotowałam, zdjęłam z ognia i tą mikstura posmarowałam kurczaka.
- Kurczaka ponownie wstawiłam do piekarnika i spędził tam około 10 minut, w międzyczasie jeszcze raz posmarowałam go miksturą maślaną.
- Po upieczeniu studziłam kurczaka na kratce.
- Blaszkę w której zbierały się soki z pieczenia postawiłam na ogniu, zalałam winem i zeskrobałam wszystkie smaki z dna.
- Przelałam wszystko do garnka, dodałam bulion i gotowałam aż całość się zredukowała i zgęstniała.
- Potem dodałam musztardę i posiekane pietruszkę i estragon, doprawiłam pieprzem i solą.
- Podałam kurczaka z pieczonymi cząstkami ziemniaków i sosem.
- Pyszności.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Tapeta? mural? ściana? |
2 komentarze
Ale pysznie wygląda))
OdpowiedzUsuńI jest mega pyszny, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.