czwartek, 24 listopada 2016

Kapusta kiszona z pieczarkami

Sezon kapuściany w pełni a mnie naszło na takie połączenie.
Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły.
Na Sylwestrowe spotkanie będzie super pasowała.
Kapusta jest pyszna, polecam każdemu, taki przedsmak świątecznego bigosu.
Kapusta kiszona z pieczarkami.


               Składniki:
  • 600 g kapusty kiszonej z marchewką z ulubionego źródła
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka jarzynki bez soli
  • 1 łyżka suszu z kani
  • 1 łyżka suszu z opieniek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka kozieradki
  • 2 łyżki oliwy

Kapustę posiekałam drobno, włożyłam do garnka.
Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim pieczarki.
Usmażone pieczarki włożyłam do kapusty.
Dodałam kozieradkę, susz z grzybów, jarzynkę, sos, sojowy, wlałam oliwę i wodę i pod przykryciem dusiłam 20 - 30 minut.
Jest pyszna, polecam.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Takiej jesieni mi brakło w tym roku

3 komentarze

  1. Ja teraz tylko jem zupy, ale dzisiaj ugotowałam pierwszy kapuśniak z własnoręcznie zakiszonej kapusty....wystarczy jej na całą zimę.

    Pozdrawiam cieplutko.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapusta ma wiele witaminy C więc warto ja jadać na wszelkie możliwe sposoby. Twój kapuśniak pachnie u mnie w domu, tak się rozmarzyłam.

      Usuń
    2. Cieszę się, bo kapusta znakomicie się zakisiła i kapusniak wyszedł smakowity.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger