Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły.
Na Sylwestrowe spotkanie będzie super pasowała.
Kapusta jest pyszna, polecam każdemu, taki przedsmak świątecznego bigosu.
Kapusta kiszona z pieczarkami.
Składniki:
- 600 g kapusty kiszonej z marchewką z ulubionego źródła
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka jarzynki bez soli
- 1 łyżka suszu z kani
- 1 łyżka suszu z opieniek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka kozieradki
- 2 łyżki oliwy
Kapustę posiekałam drobno, włożyłam do garnka.
Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim pieczarki.
Usmażone pieczarki włożyłam do kapusty.
Dodałam kozieradkę, susz z grzybów, jarzynkę, sos, sojowy, wlałam oliwę i wodę i pod przykryciem dusiłam 20 - 30 minut.
Jest pyszna, polecam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Takiej jesieni mi brakło w tym roku |
3 komentarze
Ja teraz tylko jem zupy, ale dzisiaj ugotowałam pierwszy kapuśniak z własnoręcznie zakiszonej kapusty....wystarczy jej na całą zimę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.....
Kapusta ma wiele witaminy C więc warto ja jadać na wszelkie możliwe sposoby. Twój kapuśniak pachnie u mnie w domu, tak się rozmarzyłam.
UsuńCieszę się, bo kapusta znakomicie się zakisiła i kapusniak wyszedł smakowity.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.