środa, 30 listopada 2016

"Jedz brudniej i czuj sie lepiej" Pięć typów diety dla pięciu typów jelit - dr Josh Axe - recenzja książki

"Jedz brudniej i czuj się lepiej" Pięć typów diety dla pięciu typów jelit - dr Josh Axe.

Książkę otrzymałam dzięki uprzejmości Dobre Książki.
„Jedz brudniej” to szokujące zalecenie, szczególnie gdy pada z ust specjalisty medycznego. 
Okazuje się jednak, że dr Axe się nie przejęzyczył. 
Szczególnie jeśli dodamy: „Jedz brudniej, zadbaj o jelito”.
Co to jest jelito nieszczelne? czy je masz? odpowiedź brzmi "tak", choć większość ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy.
Jelito nieszczelne jest przyczyną niezliczonych dolegliwości, w tym alergii, przewlekłych zapaleń, nietolerancji pokarmowej, zaburzeń tarczycy, zapalenia stawów, cukrzycy, a także niedostatku energii i obniżenia nastroju.
Jelita zabezpieczając nas wchodzą w symbiotyczną współpracę z trylionami mikroorganizmów, zamieszkujących układ pokarmowy.
Jednak czasami nasza przesadna sterylność niszczy tą współpracę i "rozszczelnia" błonę jelit przez co wnikają przez nią drobiny które wcześniej zostały zatrzymywane.
Dr Axe daje nam w książce plan jak to zmienić, jak się odżywiać aby wszystko wróciło do normy a my moglibyśmy cieszyć się dobrym zdrowiem.
Wyjątkową zaletą książki jest zindywidualizowanie porad przez przedstawienie pięciu najczęstszych typów jelita i dostosowanych do nich wskazań.
Książka zawiera dietę przyjazną jelitom.
http://dobreksiazki.pl/

2 komentarze

  1. Przypomniałam sobie, że przecież u mnie na półce też o jelitach książka czeka na czytanie a jest to "Historia wewnętrzna". Równie pewno ciekawa jak ta, którą zaprezentowałaś w poście.
    Ja doceniam wagę jelit i staram się, by i dzieci miały świadomośc jak ważne są, by były zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Historia wewnętrzna" tez jest opisana na blogu a o jelita zawsze warto dbać.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.