Idealnie nadaje się również na śniadanie jako pożywny początek dnia.
Kasza jaglana ma w sobie wszystko czego nam potrzeba aby dzień zacząć ze sporą dawką energii.
Zachęcam do spróbowania.
Jaglany budyń z mango i z figami.
Składniki: 2 porcje
- 2 dojrzałe nieduże mango
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 i 3/4 szklanki wrzącej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki syropu z agawy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 figi do podania
Potem przelewałam jeszcze kaszę na sicie bieżącą gorącą wodą kilka chwil.
Szklankę i 3/4 wody wlałam do garnka, posoliłam szczyptą soli i na wrzącą wsypałam przepłukaną kaszę.
Gotowałam pod przykryciem 25 minut nie mieszając.
Mango obrałam ze skóry, pokroiłam na kawałki i przełożyłam do blendera razem z ugotowaną kaszą.
Dodałam jeszcze syrop z agawy, sok z cytryny i zmiksowałam na gładki budyń.
Miksowałam do momentu aż budyń był gładki, lśniący, bez grudek.
Przełożyłam budyń do pucharków i udekorowałam cząstkami świeżych fig.
Poza sezonem można użyć fig suszonych, namoczonych wcześniej.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dynie |
4 komentarze
Na pewno pyszny :) Budyniu z mango jeszcze nigdy akurat nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić, jest pyszny i zdrowy.
UsuńPiękne kolory :)
OdpowiedzUsuńI pyszny jest, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.