poniedziałek, 28 listopada 2016

"Gluten na widelcu" Peter H.R.Green, Rory Jones - recenzja książki

"Gluten na widelcu" Peter Green, Rory Jones.
Jeść czy nie jeść - cała prawda o modzie na dietę bezglutenową.

Książkę recenzuję dzięki uprzejmości  Wydawnictwa Galaktyka.
Czy kiedyś nie zastanawialiście się czy aby moda z niejedzeniem glutenu to nie jakiś przekręt? wszyscy nagle przestali jeść gluten bo? no właśnie dlaczego?
Czy aby na pewno nie jedzą glutenu tylko osoby chore na celiakię ? czy skoro to jest trendy i modne to nie jedzmy glutenu wszyscy?
Gluten działa dobroczynnie na wiele organów więc może warto wszystko jeszcze raz przeanalizować? sprawdzić dokładnie zanim zastosuje się dietę bezglutenową? może to co dzieje się w naszych organizmach to objaw innej choroby a może tylko złe dolegliwości?
Ja osobiście nie stosuję diety bezglutenowej, gdyż nie miałam nigdy problemów z glutenem ale jest wiele osób, znajomych także którzy twierdzą że są bezglutenowi ale tak naprawdę nie wiedzą czemu? czy są chorzy na celiakię? odpowiedź brzmi nie.
Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii i dyrektor Centrum Celiakii na Uniwersytecie Columbia Peter H.R. Green oraz Rory Jones napisali znakomitą książkę na temat glutenu. 
Objaśniają w niej naukowe fakty stojące za obecną modą na dietę bezglutenową.
Tysiące ludzi przyjęły bezglutenowy styl życia, wierząc, że jest zdrowszy i pomoże im w utracie wagi, czy odzyskaniu energii.
Dieta bezglutenowa, niegdyś stosowania wyłącznie przez osoby ze zdiagnozowaną celiakią - poważna choroba autoimmunologiczna, spowodowana przez gluten - stała się polecana przez lekarzy, celebrytów, specjalistów do spraw żywienia, trenerów, psychiatrów.
Książka "Gluten na widelcu" objaśnia:
1 .Ujawnia jak mało jest dowodów naukowych, usprawiedliwiających panujący obecnie trend.
2. Najnowsze odkrycia z dziedziny medycyny wykazały że większość dostępnych informacji dotyczących wpływu glutenu na organizm jest tylko częściowo poprawna albo wręcz błędna.
Wyjaśnia że dieta bezglutenowa może pomóc osobom chorym na celiakię ale innym może zaszkodzić pozbawiając organizm podstawowych substancji odżywczych i maskując prawdziwe problemy.
3. Oferuje praktyczne, zrozumiałe wskazówki, które mogą pomóc każdemu w osiągnięciu zdrowszego, wolnego od nieprzyjemnych objawów życia.
4. Przedstawia analizę każdego objawu i dolegliwości związanej z glutenem, opisuje, w jaki sposób gluten zachowuje się w organizmie, kiedy dieta bezglutenowa pomaga a kiedy staje się nieskuteczna.
Myślę że książkę warto przeczytać i zapoznać się dogłębnie z problemem.
Uwaga! 
Książka nie jest podręcznikiem samodiagnozowania.
Napisano ją w celu wyedukowania pacjentów, aby wiedzieli jakie pytania zadawać lekarzom i jak je interpretować.
Polecam gorąco.
http://www.galaktyka.com.pl/

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.