Są chrupiące, aromatyczne i znakomicie nadają się na przystawkę albo na samodzielny posiłek.
Robi się je szybko i szybko można cieszyć się znakomitym smakiem.
Ulubiona sałatka do nich i koniecznie sos chili, polecam.
Chrupiąca cebulka onion bhaji.
Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- ćwierć łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry
- 2 jaja
- 5 łyżek niegazowanej wody mineralnej
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 300 g cebuli
- olej kokosowy do smażenia
- sól morska
- pieprz
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, curry, ostrą papryką i kolendrą.
Do mąki dodałam jaja, wodę mineralną, posiekany drobniutko imbir i czosnek, wymieszałam.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam aż powstało gęste i gładkie ciasto.
Cebulę pokroiłam w cieniutkie półplasterki, osuszyłam z nadmiaru soku na ręczniku papierowym.
Osuszoną cebulę włożyłam do ciasta i wymieszałam.
W rondlu rozgrzałam olej kokosowy.
Łyżką nabierałam porcje ciasta cebulowego i smażyłam na złoty kolor.
Po usmażeniu osączałam placki na ręczniku papierowym.
Podałam z sałatką z cebulki i sosem chili.
Miłego chrupania.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Aleją do jeziora - Ślesin |
4 komentarze
Wspaniała propozycja! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniała przekąska, polecam.
UsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńI pysznie smakują, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.