Chleb nie jest trudny w wykonaniu a pyszny za to w spożywaniu, polecam, pieczcie moi mili.
Chleb pszenny z żurawiną i jabłkami.
Składniki: 2 foremki 26 x 12
- 1 kg mąki pszennej chlebowej T 750
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 42 g świeżych drożdży
- 600 ml letniej wody
- 1/2 szklanki pestek słonecznika + do posypania
- 1/2 szklanki żurawiny
- 50 g czipsów jabłkowych
Drożdże rozpuściłam w wodzie i wlałam do mąki, wymieszałam.
Wyrabiałam ciasto 5 minut na średnich obrotach a potem dodałam żurawinę i pokruszone czipsy jabłkowe i wyrabiałam do wchłonięcia składników na najniższych obrotach miksera.
Przełożyłam wyrobione ciasto do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką, wyrównałam wierzch łyżką maczaną w wodzie i posypałam słonecznikiem.
Wstawiłam foremki do reklamówki, i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia.
Jak chlebki wyrosły do wysokości foremek wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół na 45 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Skarby lasu |
4 komentarze
Dzięki Tobie wiem że chleb można upiec prawie ze wszystkim:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDokładnie Reniu, wystarczy tylko troche inwencji i chleb pyszny na stole.
UsuńCudowny i aromatyczny plus te wspaniale dodatki musi stanowić ucztę dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńAgnes on jest pyszny, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.