poniedziałek, 28 listopada 2016

Chleb pszenny z żurawiną i jabłkami

Pyszny, aromatyczny, zdrowy i przepiękny zdrowotnie chleb mam dziś dla Was.
 Chleb nie jest trudny w wykonaniu a pyszny za to w spożywaniu, polecam, pieczcie moi mili.
Chleb pszenny z żurawiną i jabłkami.


                Składniki: 2 foremki 26 x 12
  • 1 kg mąki pszennej chlebowej T 750 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 42 g świeżych drożdży
  • 600 ml letniej wody
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika + do posypania
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 50 g czipsów jabłkowych
Do misy robota wsypałam mąkę, sól, cukier, pestki słonecznika, wymieszałam.
Drożdże rozpuściłam w wodzie i wlałam do mąki, wymieszałam. 
Wyrabiałam ciasto 5 minut na średnich obrotach a potem dodałam żurawinę i pokruszone czipsy jabłkowe i wyrabiałam do wchłonięcia składników na najniższych obrotach miksera.
Przełożyłam wyrobione ciasto do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką, wyrównałam wierzch łyżką maczaną w wodzie i posypałam słonecznikiem.
Wstawiłam foremki do reklamówki, i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia.
Jak chlebki wyrosły do wysokości foremek wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół na 45 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Skarby lasu

4 komentarze

  1. Dzięki Tobie wiem że chleb można upiec prawie ze wszystkim:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Reniu, wystarczy tylko troche inwencji i chleb pyszny na stole.

      Usuń
  2. Cudowny i aromatyczny plus te wspaniale dodatki musi stanowić ucztę dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger