Chleb na zakwasie czyli chleb zdrowy, pyszny i pachnący.
Trochę składania, trochę oczekiwania i pyszny chleb upieczony, polecam.
Chleb pszenny na zakwasie.
Składniki:
- 800 g mąki pszennej T 650
- 150 g mąki pszennej graham T 1850
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka czynnego zakwasu pszennego
- 500 ml wody
Do misy robota wsypałam mąki, dodałam sól i cukier, zakwas pszenny i na końcu wodę.
Wyrobiłam ciasto a potem zagniatałam je jeszcze przez 5 minut.
Uformowałam z ciasta kulę i pozostawiłam pod przykryciem na 3 godziny aby ciasto wyrosło.
W czasie tych dwóch godzin składałam ciasto 3 razy co 45 minut.
Jak składałam? wyjęłam kulę ciasta na blat, rozciągnęłam na prostokąt,
złożyłam tak jak składa się kopertę na trzy,
przekręciłam ciasto o 90 stopni i ponownie złożyłam na trzy.
Włożyłam do miski i pozostawiłam ponownie na 45 minut i tak 3 razy.
Po trzech godzinach ciasto zagniotłam, uformowałam podłużny bochen, pozostawiłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do wyrastania pod przykryciem na 4 - 5 godzin.
Piekarnik nagrzałam do 220 C z opcją grzania góra/dół i wstawiłam do niego naczynie z wodą.
Jak bochen wyrósł nacięłam go głęboko i wstawiłam do piekarnika, piekłam przez 35 - 40 minut.
Upieczony, postukany chleb pod spodem wydaje głuchy dźwięk.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Grążele w deszczu |
4 komentarze
Domowy najlepszy i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńMiałam okazję taki spróbować :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/
Wszystko co domowe jest zdrowsze i smaczniejsze,, to fakt, pozdrawiam.
UsuńCudowny, już czuję jego zapach ;)
OdpowiedzUsuńPachnie i smakuję, dzięki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.