Chleb jest prosty w wykonaniu tylko trzeba czasu aby pachniał w całym domu.
Polecam ten smakowity bochen do wypróbowania.
Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem - przepis
Składniki: 2 keksówki 26 x 12
Zaczyn:
- 1/2 szklanki czynnego zakwasu żytniego
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
Chleb właściwy:
Przepis autorski.
- 500 g mąki żytniej T 720
- 500 g mąki pszennej T 650
- 1/2 szklanki otrębów orkiszowych prażonych
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki mleka kwaśnego
- cały zaczyn
- 750 ml wody
Przygotowanie:
- Mąkę pełnoziarnistą, czynny zakwas i wodę wymieszałam w miseczce, włożyłam ją w reklamówkę i pozostawiłam na blacie kuchennym na 10 - 12 godzin.
- Po tym czasie do misy wsypałam obie mąki, otręby, sól i cukier, cały zaczyn, mleko kwaśne i wodę i wymieszałam do połączenia składników.
- Formy wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Ciasto przełożyłam do keksówek.
- Formy przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na 8 godzin a najlepiej na całą noc.
- Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Krzewy tarniny - ałyczy |
2 komentarze
Dzień dobry 😊a mogłaby Pani napisać jakiej firmy mąki Pani korzystała?
OdpowiedzUsuńMąka pszenna z Lidla albo Biedronki, nie pamiętam firmy a żytnia Melvit, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.