sobota, 5 listopada 2016

Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem

Dobrego chleba w domu nigdy dość i dlatego ten pyszny bochen jeden czy dwa powstał.
Chleb jest prosty w wykonaniu tylko trzeba czasu aby pachniał w całym domu.
Polecam ten smakowity bochen do wypróbowania.
Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem - przepis


Składniki: 2 keksówki 26 x 12
Zaczyn:

  • 1/2 szklanki czynnego zakwasu żytniego
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 
Chleb właściwy:
  • 500 g mąki żytniej T 720
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki otrębów orkiszowych prażonych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki mleka kwaśnego
  • cały zaczyn
  • 750 ml wody

Przygotowanie:
  • Mąkę pełnoziarnistą, czynny zakwas i wodę wymieszałam w miseczce, włożyłam ją w reklamówkę i pozostawiłam na blacie kuchennym na 10 - 12 godzin.
  • Po tym czasie do misy wsypałam obie mąki, otręby, sól i cukier, cały zaczyn, mleko kwaśne i wodę i wymieszałam do połączenia składników.
  • Formy wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Ciasto przełożyłam do keksówek.
  • Formy przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na 8 godzin a najlepiej na całą noc.
  • Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Krzewy tarniny - ałyczy

2 komentarze

  1. Dzień dobry 😊a mogłaby Pani napisać jakiej firmy mąki Pani korzystała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka pszenna z Lidla albo Biedronki, nie pamiętam firmy a żytnia Melvit, pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger