Zupa jest pyszna, aromatyczna i zachęcam do wypróbowania.
Zupa ze śliwek.
Składniki:
- 1000 g śliwek węgierek
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- groszek ptysiowy do podania
- Śliwki umyłam i usunęłam z nich pestki.
- Przełożyłam je do garnka, zalałam 1,5 litra wody i gotowałam aż się rozpadły, wtedy zmiksowałam całość na gładki krem.
- Do zupy dodałam teraz cukier, cynamon i szczyptę soli.
- Śmietanę wymieszałam z mąką i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Zupę podawałam letnią z groszkiem ptysiowym.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Śliwki węgierki |
4 komentarze
Przepis bardzo mi się podoba...to by była fajna zupa wigilijna....ale podejrzewam, że oprócz mnie no może jeszcze mąż by ją jadł. A szkoda, bo śliwki mrożone mam.
OdpowiedzUsuńMasz rację, wigilijna mogłaby być, choć u mnie się nie praktykuje śliwkowej tylko grzybowa albo barszczyk.
UsuńJa do zup owocowych dodaję mąkę ziemniaczaną, Ty też?
OdpowiedzUsuńNi, mąka ziemniaczaną powoduje że zupa stanie się kisielkiem, daję kukurydziana albo pszenną.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.