Zdarzyło się w końcu ze zakupiłam żabie udka i nie pozostawało nic innego jak przyrządzić je najlepiej jak umiałam.
Przepis kuchni francuskiej gdzieś znalazłam i pyszne, tak teraz już mogę stwierdzić że pyszne udka zostały zjedzone na obiad.
Smakują trochę jak malutkie udka z kurczaka, tylko bardzo delikatne i jeśli i Ty masz opory to zapewniam że niepotrzebnie.
Żabie udka są bardzo smakowite i warte spróbowania, chociażby dlatego aby poznać ich delikatny smak.
Zapraszam zatem na obiad.
Żabie udka w sosie śmietanowo - pomidorowym.
Składniki:
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 36 %
- 100 ml białego wytrawnego wina
- garść natki pietruszki
- mąka pszenna do panierowania
- 2 łyżki masła
- sól morska
- pieprz
- 1/2 puszki pomidorów krojonych - 210 ml
- 400 g żabich udek - 14 sztuk
- mini marchewki do podania
- chleb do podania
Żabie udka ponieważ miałam mrożone to rozmroziłam, umyłam i osuszyłam.
Posypałam je solą, pieprzem i obtoczyłam w mące, pozostawiłam na kilka minut.
Cebulę i czosnek drobno pokroiłam.
Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim cebulę i czosnek a po chwili dodałam żabie udka.
Podsmażałam 3 minuty i wlałam wino, smażyłam aż wino się zredukowało, wówczas dodałam na patelnię śmietanę i pomidory.
Dusiłam aż sos zgęstniał.
Dodałam posiekaną natkę pietruszki i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podałam udka z chlebem i mini marchewkami ugotowanymi w osolonej wodzie i podsmażonymi na maśle.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Borówka brusznica |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.