Tym razem nadziałam ciasto filo kaszanką a efekt zaskoczył nie tylko mnie.
Polecam popróbujcie.
Tort z kaszanką w cieście filo.
Składniki: tortownica 18 cm
- 4 - 5 płatów ciasta filo
- 150 g masła klarowanego
- 500 g kaszanki
- 1 cebula
- 2 gruszki
- sól
- pieprz
Cebulę drobno pokroiłam, gruszki pokroiłam w kostkę, a kaszankę w plastry.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam cebulę, dodałam gruszki i smażyłam aż się rozpadły.
Teraz dodałam kaszankę i podsmażałam aż kaszanka się dobrze podgrzała.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Pierwszy płat ciasta filo posmarowałam masłem klarowanym płynnym i umieściłam go w tortownicy, brzegi zostawiając na zewnątrz tortownicy i tak po kolei 5 płatów.
Na dno tortownicy wyłożyłam farsz z kaszanki i przykryłam zwisającymi płatami ciasta.
Posmarowałam z wierzchu rozpuszczonym masłem.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam przez 30 minut lub jak wierzch się zrumieni.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Będą zaloty - łabędź |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.