Do sałatki użyłam świeżej fasolki ale rewelacyjnie nada się też mrożona.
Bundz to ser z mleka owczego, kremowy, pyszny i aromatyczny i dzięki niemu sałatka ma jedyny i niepowtarzalny smak.
Polecam gorąco.
Pyszna sałatka ze szpinakiem, bundzem i fasolką szparagową.
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- garść ugotowanej fasolki szparagowej zielonej
- 170 g sera bundz
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju chili
- 1 łyżka octu z białego wina
- 2 łyżki oliwy
- sól różowa himalajska
- pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki:
- Obie papryki pokroiłam w paseczki.
- Szpinak umyłam i osuszyłam, ułożyłam na talerzu.
- Fasolkę szparagową ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, ostudziłam.
- Ser pokroiłam w półplasterki.
- Na szpinaku ułożyłam paprykę, fasolkę i bundz, lekko przemieszałam.
- Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do słoiczka, dodałam ocet, oliwę, olej chili, miód a także sól i pieprz.
- Zakręciłam słoiczek i potrząsałam nim aż powstała emulsja, którą polałam sałatkę na talerzu.
- Lekko przemieszałam.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Miechunka peruwiańska |
4 komentarze
Znów twórczo i pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPysznie to pewne, pozdrawiam Reniu.
UsuńBardzo intrygujące połączenia smaków.
OdpowiedzUsuńRezultat wyśmienity, zachęcam do spróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.