Rozmaryn lekarski - Rosmarinus officinalis.
Pochodzący z obszaru śródziemnomorskiego rozmaryn należy do roślin leczniczych i przyprawowych o najdłuższej tradycji.
Jego żywiczny, lekko gorzkawy smak przypomina kamforę i eukaliptus.
Cechy:
Wiecznie zielona krzewinka o wysokości 30 - 150 cm, kanciaste, silnie rozgałęzione pędy z szydlastymi, szarozielonymi liśćmi; bladoniebieskie lub fioletowe, rzadko białe kwiaty zebrane w grona na wierzchołkach pędów.
Cała roślina wydziela bardzo silny aromat.
Zastosowanie:
Rozmaryn jest bardzo lubiany w kuchni francuskiej i włoskiej.
Tradycyjnie pasuje doskonale do potraw z baraniny i jagnięciny, krótko smażonych czy grillowanych.
Niekiedy wystarczy jedna gałązka włożona do garnka czy wrzucona do ognia - żeby zapewnić potrawie korzenność.
Rozmaryn dodaje się do zup, dań jednogarnkowych lub duszonych warzyw.
Grzyby, makaron, smażone ziemniaki, sałatki i sosy, posypane posiekanymi igiełkami rozmarynu zyskują niezapomniany "południowy" aromat.
Mnie najbardziej pasuje do grzybów i chleba np. włoskiej focacci.
Używacie rozmarynu? w swoich kuchniach?
Leczniczo:
Pomaga też w trawieniu pokarmów – ulepsza powolne trawienie, pobudza
apetyt, zwiększa przepływ soków trawiennych oraz łagodzi wzdęcia i gazy.
Zawarta w tej roślinie goryczka pobudza funkcjonowanie wątroby oraz
pęcherzyka żółciowego, zwiększa przepływ żółci oraz wspomaga proces
trawienia tłuszczów.
Poprawia naszą pamięć oraz koncentrację, łagodzi migreny oraz bóle głowy, podnosi ciśnienie krwi.
Zastosowań i wartości ma wiele ale czy umiemy z nich korzystać?
Zobacz również
Tagi:
ZIOŁA I PRZYPRAWY
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.