Nie róbcie nalewki z róż szklarniowych czy kupionych w kwiaciarniach.
Nazwa tej nalewki różanej - rosolio - pochodzi z języka włoskiego. We Włoszech alkohol przygotowywany na bazie płatków róż jest popularny a pomysł pochodzi z Sycylii.
Nalewkę można przygotować w półtora miesiąca.
Polecam bo róż w ogrodach jeszcze sporo.
Przygotowanie tej nalewki jest proste ale nietypowe, zobaczcie sami.
Nalewka jest delikatna i aromatyczna i w zależności od tego jakiego koloru płatki włożymy do słoja taki ma kolor.
Moje róże były bardzo aromatyczne i kolorowe a nalewka ma cudowny herbaciany kolor.
Rosolio - włoska nalewka różana.
Składniki:
- płatki z 6 dużych róż ogrodowych
- 500 ml spirytusu
- 500 ml wody źródlanej
- 400 g cukru
- 1/4 laski wanilii
Płatki róż włożyłam do słoja, dodałam laskę wanilii, cukier i wodę, wymieszałam.
Teraz dodałam spirytus, słój zakręciłam i postawiłam do góry dnem.
Po upływie 12 godzin słój odwróciłam i postawiłam normalnie.
Słojem z nalewką niczym klepsydrą obracałam przez 10 dni.
Po tym czasie nalewkę przecedziłam, a potem przefiltrowałam przez filtr do kawy.
Przelałam do butelek i pozostawiłam na 1,5 miesiąca do leżakowania, można ją degustować już właściwie po miesiącu ale wiadomo im dłużej dojrzewa tym smaczniejsza.
Na zdrowie!
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Róże ogrodowe |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.