środa, 5 października 2016

Rosolio - włoska nalewka różana

Jeśli nalewka różana to mam na myśli płatki róż ogrodowych, pachnących zatopionych w alkoholu.
Nie róbcie nalewki z róż szklarniowych czy kupionych w kwiaciarniach.
Nazwa tej nalewki różanej - rosolio - pochodzi z języka włoskiego. We Włoszech alkohol przygotowywany na bazie płatków róż jest popularny a pomysł pochodzi z Sycylii. 
Nalewkę można przygotować w półtora miesiąca.
Polecam bo róż w ogrodach jeszcze sporo.
Przygotowanie tej nalewki jest proste ale nietypowe, zobaczcie sami.
Nalewka jest delikatna i aromatyczna i w zależności od tego jakiego koloru płatki włożymy do słoja taki ma kolor.
Moje róże były bardzo aromatyczne i kolorowe a nalewka ma cudowny herbaciany kolor.
Rosolio - włoska nalewka różana.



                 Składniki:
  • płatki z 6 dużych róż ogrodowych
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wody źródlanej
  • 400 g cukru
  • 1/4 laski wanilii


Płatki róż włożyłam do słoja, dodałam laskę wanilii, cukier i wodę, wymieszałam.
Teraz dodałam spirytus, słój zakręciłam i postawiłam do góry dnem.

Po upływie 12 godzin słój odwróciłam i postawiłam normalnie.

Słojem z nalewką niczym klepsydrą obracałam przez 10 dni.
Po tym czasie nalewkę przecedziłam, a potem przefiltrowałam przez filtr do kawy.
Przelałam do butelek i pozostawiłam na 1,5 miesiąca do leżakowania, można ją degustować już właściwie po miesiącu ale wiadomo im dłużej dojrzewa tym smaczniejsza.

Na zdrowie!
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Róże ogrodowe

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger