Dynia króluje w mojej kuchni jesienią od zawsze i czy to piżmowa czy to hokkaido, makaronowa czy może muscat, pachnąca i bardzo pomarańczowa , musi być.
Wszystkie są przepyszne i bardzo zdrowe więc nie mogę sobie odpuścić aby dyni nie było w naszym jesiennym menu.
Wydarzenie "Ciasto na niedzielę" i "Dyniowe smakołyki", pomogło mi podjąć decyzję co tym razem zrobię z dyni i padło na drożdżowiec, przytulaniec z powidłami śliwkowymi, przepyszny.
Ciasto jest puchate, delikatne z chrupiącą pod zębem kruszonką, rewelacja.
Upiekłam i zaraz zaczęło znikać, za szybko ale było takie pyszne.
Polecam, upieczcie sobie tej jesieni taki placek.
Placek dyniowy z powidłami.
Składniki: tortownica 26 cm
- 2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- pół szklanki mleka
- 3/4 szklanki pure z dyni
- 3 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g roztopionego masła
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru z wanilią
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.
- Ja robiłam ciasto z drożdży świeżych więc najpierw zrobiłam rozczyn.
- Mleko w temperaturze pokojowej wymieszałam ze świeżymi drożdżami, dodałam 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszałam i pozostawiłam do wyrośnięcia na 15 minut.
- Mąkę wsypałam do misy robota, dodałam sól, cukier, cynamon, skórkę z pomarańczy, pure z dyni, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn.
- Wymieszałam wszystkie składniki a potem wyrabiałam ciasto do momentu aż było elastyczne i bardzo plastyczne i trwało to około 8 minut.
- Ciasto umieściłam w oprószonej mąką misce, przykryłam i pozostawiłam do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny, moje rosło 45 minut.
- Potem ciasto wyjęłam na blat, uderzyłam pięścią, wyrobiłam krótko.
- Podzieliłam na 10 równych części i z każdej zrobiłam placuszek, na środku położyłam łyżeczkę powideł i zlepiłam brzegi tworząc kulkę.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia na dnie i układałam kulki ciasta pozostawiając między nimi wolne przestrzenie.
- Z podanych składników zrobiłam kruszonkę.
- Kruszonką posypałam kulki ciasta w tortownicy i pozostawiłam je pod przykryciem na 30 minut aby podrosły.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut.
- Po upieczeniu pozostawiłam w formie na 15 minut aby przestygło, po czym zdjęłam obręcz i studziłam na kratce.
Źródło.
Dyniowe smakołyki na blogach:
Marcepanowy kącik
Kuchenne zapiski Edyty
Życie zaczyna się w kuchni
Lidia Wesołowska zdjęcie z FB
"Podróże małe i duże"
Tapeta czy ściana? |
8 komentarze
Może i ja zrobię taki placek:)))Dziękuje za podpowiedź i pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo. Napisz czy smakowało.
UsuńWygląda pysznie! Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję Edyto.
UsuńAle mam smaka na takie ciacho i chyba sobie zrobię do kawki. Dynię mam pozostałe składniki zresztą też. Pysznie u Ciebie Doroto;) Dzięki za wspólny weekend dyniowy;)
OdpowiedzUsuńZachęcam, napisz jak smakowało. I ja dziękuję.
UsuńDorotko zrobiłaś pyszne drożdżowe ciasto :) Dziękuję za wspólne wypieki z dynią.
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję Małgorzato.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.