Najczęściej kupuję je w Makro ale czasami w Carrefour czy Auchan też są dobrej jakości.
Innych sklepów nie sprawdzałam więc jeśli wiecie o jakimś z pysznymi owocami morza to zdradźcie mi jego adres.
Potrawę można zrobić w 15 minut a pyszny obiad zaspokoi nasz głód.
Polecam serdecznie.
Małże w pomidorach z kokosem.
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki pomidorów krojonych - 210 ml
- 200 ml wody kokosowej
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sol morska
- pieprz
- 1000 g omułek śródziemnomorskich
- 1 papryczka chili
- oliwa do smażenia
- pieczywo do podania
Przygotowanie małży:
- Cebulę i czosnek drobno posiekałam, tak samo jak i natkę pietruszki i papryczkę.
- Do dużego garnka wlałam 2 łyżki oliwy i na zimną włożyłam cebulę, posiekaną papryczkę chili i czosnek, zeszkliłam.
- Teraz do garnka wlałam wino, dodałam pomidory krojone i wodę kokosową, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Teraz do garnka włożyłam omułki razem z wodą w której pływały.
- Ja kupiłam oczyszczone zapakowane próżniowo więc takie je dodałam, jeśli macie świeże to należy je najpierw dobrze oczyścić.
- Garnek przykryłam i gotowałam do momentu aż muszle się otworzyły, trwa to zazwyczaj 3 - 5 minut.
- Na koniec wsypałam posiekaną natkę, wymieszałam i danie gotowe.
- Podałam z chlebem z oliwkami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Susza w lesie |
4 komentarze
wygląda naprawdę świetnie i zapewne tak właśnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńSa wyborne, zachęcam do spróbowania.
UsuńDorotko,
OdpowiedzUsuńbardzo interesujący przepis ale ja nie jem żadnych skorupiaków.
Serdecznie pozdrawiam:)
Nie wiesz co tracisz Łucjo, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.