Ja podałam borówki amerykańskie ale tutaj pełna dowolność, dodajcie swoje ulubione owoce.
Placuszki są puszyste i pachnące, zachęcam do skosztowania.
Maślankowe placuszki z borówkami.
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- szczypta soli
- 1 jajo
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta mielonych goździków
- borówki amerykańskie do podania
- miód do podania
Do miski wlałam maślankę, wbiłam jajo, wymieszałam.
Dodałam teraz serek, sól i goździki, ponownie wymieszałam.
Na koniec dodałam mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszałam.
Na niewielkiej ilości oleju smażyłam niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor.
Podałam z borówkami amerykańskimi polane miodem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Leśne jeżyny |
4 komentarze
Cudowne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńI na deser, polecam.
UsuńBorówki mają tylko jedną wadę, sezon na nie trwa bardzo krótko :(
OdpowiedzUsuńMożna mrozić, spraktykowałam i po rozmrożeniu sa tak samo pyszne i nie tracą kształtu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.