Teraz dni już coraz chłodniejsze i żal za odchodzącymi ciepłymi chwilami doskonale zrekompensuje mi taki deser, polecam.
Kisiel śliwkowy z kardamonem.
Składniki:
- 350 g śliwek węgierek
- 3 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 300 ml wody
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
Śliwki umyłam, wypestkowałam i włożyłam do garnka, zalałam je wodą.
Przykryłam garnek pokrywką i rozgotowałam śliwki, trwało to jakieś 10 minut.
Śliwki zmiksowałam na gładki krem, dodałam miód, kardamon i wymieszałam.
W 1/4 szklanki wody rozmieszałam mąkę ziemniaczaną i wlałam do masy śliwkowej.
Ponownie postawiłam na ogniu i mieszając zagotowałam.
Gotowałam jeszcze 2 - 3 minuty aż kisiel zgęstniał.
Wlałam do pucharków i udekorowałam cząstkami śliwek.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Leśna poziomka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.